Start nu

Vægttab med medicin

Medicinsk vægttab

Medicinsk vægttab hjælper dig med at regulere din appetit, så det bliver nemmere at tabe sig. Medicinen efterligner virkningen af kroppens naturlige tarmhormon, Glukagon, som er med til at dæmpe din appetit.

Du føler dig mæt hurtigere og indtager derfor færre kalorier.

Appetitdæmpende medicin

Den nye metode, som FIT for LIVET tilbyder, er en medicinsk hjælp til vægttab med såkaldte GLP-1/ GLP-1 RA (Glucagon-Like Peptide-1 receptor Agonists), som produceres af Novo Nordisk.

Den mest effektive medicin

Novo Nordisk producerer flere typer GLP-1 RA-produkter i forskellige formuleringer, hvoraf de mest effektive lige nu er vægttabsmedicinen, der har været registreret i EU og Nordamerika siden 2017 og er beregnet til patienter med sukkersyge (diabetes type 2), men kan også bruges til medicinsk behandling af overvægt. Begge præparater indeholder det aktive stof Semaglutid, men vægttabsmedicinen FIT for LIVET udsteder er det i en højere dosis.

Semaglutid injiceres med en meget tynd, kort nål lige under huden en gang om ugen. Det er også muligt at få Semaglutid i pilleform, men effekten er mere svingende med piller, der skal tages dagligt.

Fakta om medicinsk vægttab

Vægttabsmedicinen, der anvendes, indeholder GLP-1 (Glukagon-like peptide-1), opkaldt efter det tarmhormon, som blandt andet regulerer appetitten, så du hurtigere bliver mæt. Nogle oplever milde og forbigående bivirkninger fra mave-tarmkanalen, hvor medicinen har sin effekt. Sker det for dig, hjælper din læge eller sygeplejerske med råd og vejledning.

Hvad kan jeg forvente at tabe med FIT for LIVET?

Der er videnskabelig dokumentation for, at patienter, der benytter medicinsk behandling til vægttab, får et betydeligt større vægttab med medicin end uden (se skemaet). Begge grupper er rådgivet om kost og motion. Den grå kurve er dem, der fik ”snydemedicin” (kaldet placebo), og den blå kurve er dem, der fik den aktive medicin.

Tallene er baseret på et gennemsnit, hvor nogle har markante vægttab (op til 20 %), mens andre har lidt mindre. Så hold øje med, at medicinen virker, så du kan se og mærke et vægttab.

Lægger du livsstilsændringer oveni, er der mulighed for at gøre et stort vægttab til et varigt vægttab.

Øget livskvalitet
og reduceret sygdomsrisiko

Blot få tabte kilo hos svært overvægtige har helbredsmæssige fordele. Et vægttab på 5% eller mere reducerer risikoen for type-2-diabetes, forbedrer obstruktiv søvnapnø og sænker blodtrykket.

Større velvære, mere bevægelse og energi, bedre søvn og større selvværd i sociale sammenhænge er andre gode grunde til at slanke sig. Vi holder dig gerne i hånden hele vejen, når du har tegnet et medlemskab.

Medicin godkendt til vægttab

Vægttabsmedicinen indeholder samme molekyle som Ozempic, Semaglutid, men dosis på op til 2,4 mg/uge er primært rettet mod behandlingen af overvægt. Vægttabsmedicinen er registreret til behandling af lettere overvægtige (BMI fra 27-30), såfremt der samtidig er andre risikofaktorer, og til sværere overvægt (BMI over 30) i USA. Medicinen er også godkendt af det Europæiske Lægemiddel Agentur (EMA) og dermed også godkendt til anvendelse i Danmark.

FIT for LIVET har desuden indført etniske BMI-grænser for behandling med vægttabsmedicin:

For personer af sydasiatisk, kinesisk, anden asiatisk, mellemøstlig, afrikansk eller afrikansk-caribisk herkomst er FIT for LIVETs generelle BMI-krav:

  • BMI fra 25 + mindst 1 vægtrelateret risikofaktor eller
  • BMI fra 27

Grænserne er indført, da disse grupper har en øget sundhedsrisiko ved overvægt og fedme.

Sådan virker medicinen

Medicinen virker ved at stimulere frigørelsen af insulin og hæmme frigørelsen af glukagon. Glukagon er et hormon, der ligesom insulin dannes i bugspytkirtlen, men som har den modsatte virkning.

Midlet forsinker desuden optagelsen af glukose fra tarmen. Herved nedsættes sukkerindholdet i blodet. Blodfedt/kolesterol i blodet vil altså også falde i gunstig retning.

Forebygger følgesygdomme

Vægttabsmedicin kan effektivt forebygge udviklingen af overvægtsrelaterede følgesygdomme som fx kræft, hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk, sukkersyge, fedtlever, nedsat seksualfunktion, nedsat frugtbarhed, nedsat mandligt kønshormon hos mænd, smerte/ slidgigt i ryg, hofter og knæ og tidlig død.

Ud over at give et stort vægttab mindsker medicinen risikoen for de mindst 60 følgesygdomme, der er forbundet med overvægt.

Se video med
Jesper Nygart, lægen bag…