Start nu

Vægttab

Vægttabsmedicin
fra Novo Nordisk

Vægttabsmedicinen fra Novo Nordisk har dokumenteret effekt til behandling af overvægt. Medicinen er beregnet til personer med en BMI over 30 eller en BMI på 27 med risiko for vægtrelaterede sygdomme.

FIT for LIVET har differentierede BMI-grænser for visse etniciteter med øget sygdomsrisiko ved overvægt, der starter ved en BMI på 27 eller 25 med risikofaktorer.

Hvad er vægttabsmedicin?

Vægttabsmedicinen er produceret af Novo Nordisk og efterligner kroppens naturlige appetitregulerende tarmhormon, Glukagon (GLP-1) via det aktive stof Semaglutid. Det giver en hurtigere mæthedsfølelse, så man indtager færre kalorier. Medicinen injiceres 1 gang om ugen ved hjælp af en kort og tynd nål. Vægttabsmedicinen blev endeligt godkendt til salg i Danmark i slutningen af 2022.

Hvor hurtigt virker vægttabsmedicinen?

Et godt mål er 0,5 måske op til 1 kilos vægttab om ugen. Det er vigtigt, at vægttabet er stabilt og ikke går for hurtigt. Hurtigt vægttab vil formentlig betyde større tab af muskler, hvilket ikke ikke er ønskværdigt. Vores ønske er at hjælpe dig med at opnå et varigt vægttab med en sund livsstil.

Et anerkendt studie viser, at ved at kombinere GLP-1 slankemedicin, rådgivning og en sund livsstil kan man opnå et 3 gange større vægttab, end hvis man kun blev vejledt om en sund livsstil.

Effekten kan variere, og nogle mærker en effekt allerede ved første dosis. FIT for LIVETs erfaring er dog, at de fleste først mærker effekten ved 0,50 eller 1 mg. Oplever du en god effekt på en lav dosis, kan du godt blive på den lave dosis.

Hvad sker der, når jeg stopper med Wegovy®?

Et nyt dansk studie af Novo Nordisk har vist, at personer på fedmemedicin, som trænede både under og efter vægttabsforløbet, kunne bevare vægttabet et år efter, de stoppede med medicinen. Træningen indebar, at deltagerne fik pulsen op i 2 timer om ugen. Især styrketræning og bevaring af muskelmassen er vigtigt for at kunne fastholde et vægttab og modvirke, at tabt vægt ikke genoptages som især fedtmasse.

Hvilke resultater kan jeg opnå med vægttabsmedicinen?

Det maksimale vægttab med vægttabsmedicinen kan du forvente ca. 68 uger efter, du er startet i behandlingen. Udgangspunktet for vurderingen er et studie med den maksimale vedligeholdelsesdosis efter optrapning på 2,4 mg medicin i kombination med en sund livsstil, der består af en kaloriefattig kost og motion.

Hvordan påvirker udtrapning kroppen?

Hvis du stopper fra den ene dag til den anden, vil du opleve øget sultfølelse, da appetitnedsættelsen kun virker, mens du tager medicinen. Kroppen er 6 uger om at nedbryde en enkelt dosis. Vi anbefaler derfor, at du trapper langsomt ned. Der er ikke bivirkninger ved at stoppe.

FIT for LIVET har opstartet mere end 8.000 medicinske patientforløb og har stor erfaring med at håndtere eventuelle bivirkninger.

Hvor længe skal jeg tage vægttabsmedicinen?

Har du et BMI over 30, må du forvente, at behandlingen med vægttabsmedicin er livsvarig. For personer med et BMI på mellem 27-30, er der en realistisk mulighed for en nedtrapning af medicinen efter at have opnået det maksimale vægttab. Der er på nuværende tidspunkt ikke nogen kliniske undersøgelser med en egentlig udtrapning af vægttabsmedicinen.

Ønsker du at ophøre med behandlingen med vægttabsmedicinen , er det en god forudsætning, at du forinden allerede har opnået minimum dit ønskede vægttab. Derudover skal du have vedligeholdt en sund livsstil med kaloriefattig diæt og motion i behandlingsperioden og opretholdt gode spisevaner, fx i forhold til mellemmåltider og hurtigspisning.

Livsstilen skal i god tid – og helst i hele behandlingsperioden med vægttabsmedicinen – være ændret i forhold til kost, søde sager, alkohol, motion, hurtigspisning, mellemmåltider osv.

Desuden bør der ikke være for meget uro med hensyn til samliv, børn, arbejde og andet, der kan influere ens sjæleliv.

Under de forudsætninger kan man langsomt nedtrappes trin for trin, mens man observerer en eventuel udviklingen af appetit, vægt og fastholdelse af den sunde livsstil. Hvis ”isen bærer”, tager man endnu et trin ned.

Kan jeg få vægttabsmedicinen i håndkøb?

Vægttabsmedicinen er receptpligtig og skal ordineres af en læge, fx hos en læge på en online vægttabsklinik som FIT for LIVET eller af din egen praktiserende læge. Vægttabsmedicinen er receptpligtig medicin og udskrives på baggrund af en lægefaglig vurdering. Derfor skal du have en recept på vægttabsmedicinen fra en læge, hvis du skal købe det. Det gælder uanset, om du køber det online eller på apoteket. 

Hos FIT for LIVET får du et spørgeskema, hvor du skal besvare en række spørgsmål om dit helbred. Hvis vi vurderer, at du er egnet til medicinsk vægttab, kan du få udskrevet en recept på vægttabsmedicinen.

Efter jeg tabte mig
begyndte jeg at hvile
meget mere i mig selv.

Hvem kan få vægttabsmedicinen?

For at blive godkendt til vægttabsmedicinen, skal du have et BMI på minimum 30 eller et BMI på 27 med en vægtrelateret risikofaktor, fx:

 • Forhøjet blodtryk
 • Prædiabetes
 • Unormale niveauer af fedtstoffer / kolesterol i blodet
 • Vejrtrækningsproblemer under søvn / obstruktiv søvnapnø
 • Sygehistorie med hjerteanfald, slagtilfælde eller problemer med blodkar
 • Mænd med taljemål > 102 defineres som svær øget risiko for sygdom
 • Kvinder med taljemål > 88 defineres som svær øget risiko for sygdom
 • PCOs
 • Vægtrelaterede ledsmerter
 • Vægtrelateret cancer 

FIT for LIVET har desuden indført etniske BMI-grænser for behandling med vægttabsmedicin:

For personer af sydasiatisk, kinesisk, anden asiatisk, mellemøstlig, afrikansk eller afrikansk-caribisk herkomst er FIT for LIVETs generelle BMI-krav:

 • BMI fra 25 + mindst 1 vægtrelateret risikofaktor eller
 • BMI fra 27

Grænserne er indført, da disse grupper har en øget sundhedsrisiko ved overvægt og fedme.

Indtager du anden medicin, eller er der andre relevante sundhedsforhold, kan det have betydning for, om du bør behandles med vægttabsmedicinen. Dette vil bero på en lægefaglig vurdering af den behandlingsansvarlige læge. Er du i tvivl om, hvorvidt du egner dig til behandlingen, står vi hos FIT for LIVET klar til at besvare dine spørgsmål.

Hvad koster vægttabsmedicinen?

Prisen på vægttabsmedicinen afhænger af den dosis, du får udskrevet.

Vægttabsmedicin med 4 doser til 4 ugers behandling:

 • 0,25 mg, 0,50 mg og 1,00 mg koster ca. 1.320,-
 • 1,7 mg koster ca. 1.840,-
 • 2,4 mg koster ca. 2.360,- 

Kan jeg få tilskud til vægttabsmedicinen?

Det offentlige giver ikke tilskud til receptpligtig medicin til behandling af overvægt med vægttabsmedicin.

Sygeforsikringen ‘danmark’ har senest oplyst, at der ikke længere gives generelt tilskud til vægttabsmedicin fra 1. januar 2024. 

”danmark” gav tidligere tilskud på 50%, hvis man tilhørte Gruppe 1 eller 2. Medlemmer i Gruppe 5 fik 25% i tilskud til vægttabsmedicinen. Medlemmer i Basisgruppen og Gruppe S fik ikke tilskud.

Hvorfor vælge FIT for LIVET?

Hos FIT for LIVET ønsker vi at hjælpe mennesker på vej til et varigt vægttab med skræddersyet lægefaglig rådgivning og den nyeste godkendte vægttabsmedicin.

Du får et kompetent team af vægttabseksperter, som guider dig sikkert gennem et realistisk og effektivt vægttab med færrest mulige gener og bivirkninger.