Start nu

Kostplan

Skal jeg have en kostplan, når jeg tager vægttabsmedicin?

Hvor mange gange har du prøvet at følge en kostplan eller en bestemt kur bare for at opdage, at den ikke holdt i det lange løb? For at man kan tabe sig, kræver det, at man er i kalorieunderskud.

Kost og vægttabsmedicin

Selvom du ikke behøver at følge en bestemt kostplan, når du tager vægttabsmedicinen, skal du spise en kaloriefattig kost og øge din fysiske aktivitet. Efter du har taget vægttabsmedicinen et stykke tid, vil du måske lægge mærke til, at dine madvalg ændrer sig, du føler dig mindre sulten og har mindre madtrang.

Mens du tager vægttabsmedicin, tænk over:

Portionsstørrelser
Vær opmærksom på størrelsen af de portioner, du spiser; det kan gøre en stor forskel for dit vægttab. Og hvis du får serveret en portion, som er for stor, skal du ikke have det dårligt med ikke at spise op. Lyt til din krop, når den fortæller dig, at du er mæt.

Nye madvalg
Du vil måske ikke længere spise visse madvarer, så prøv at lægge mærke til disse ændringer og indarbejd dem i dine spisevaner. Og prøv også at overveje sunde alternativer for at se, om du kan lide dem.

Uforarbejdet mad
Når du spiser – prøv at spise mindre forarbejdet mad, som sandsynligvis vil have færre kalorier.

Skær ned på kulhydrater
Prøv at spise mere protein (magert kød, æg, fisk og linser) og færre kulhydrater (pasta, ris, kartofler, brød), og glem ikke at spise masser af frugt og grøntsager.

Proteiner ved træning
Vær opmærksom på at få protein efter en træningssession for at fremme muskelreparation og -opbygning. Eksempler på proteinrige fødevarer inkluderer to æg eller proteinpulver, som kan være praktisk efter træning.

Vitamintilskud
Du kan evt. tage vitaminer (på grund af det mindskede fødeindtag) – Apotekets Multivitamin kan anbefales.

Dine venner og familie
Når du begynder at spise nye madvarer, så se om dine venner og familie er interesseret i at spise det samme som dig. Det er meget nemmere at holde sig til nye spisevaner sammen med andre. Måske vil de ligefrem nyde de sundere alternativer.

Hvis du er ude

Det er umagen værd at pakke sunde snacks, for eksempel nødder og frugt eller grøntsager, der er nemme at spise, såsom gulerødder og agurker. Det kan hjælpe dig med at modstå fristelsen, især hvis der kun er usunde muligheder at vælge imellem. Planlæg i god tid, og beslut dig for, hvad du vil spise til frokost eller tag noget med.

Gratis app for medlemmer

Som medlem hos FIT for LIVET får du adgang til vores app.
App’en giver dig adgang til nemme og sunde opskrifter med videoer, der inspirerer dig til velsmagende måltider i hverdagen. Det er nemt at se kalorieindholdet per portion. Du kan også lave en praktisk oversigt over dine ugentlige måltider, madplaner og indkøbslister.

I app’en finder du også en kalorietæller og aktivitetberegner. Du kan nemt tracke dit vægttabsmål og får adgang til træningsvideoer.

Læs mere om app’en her

Hør Jesper Nygart fortælle om medicinsk vægttab

Jesper Nygart er speciallæge i almen medicin og har stiftet FIT for LIVET. Han har selv kæmpet mod overvægt i hele sit voksne liv, indtil han startede på vægttabsmedicin. Her oplevede han hurtigt epokegørende resultater.

Selvom man mister appetitten, er det stadig vigtigt at få tilført den nødvendige mad. For at kroppen kan tabe sig, er det korrekt, at vi skal være i kalorieunderskud, men samtidig skal kroppen stadig have brændstof i form af mad for at kunne tabe sig

– Stine –