Start nu
Start nu

Vægttabsmedicin og nydelsesmidler

FIT for LIVETs patientundersøgelse af 507 patienter i behandling med vægttabsmedicinen har vist en mindsket trang til søde sager, fed mad, alkohol og rygning.

Klinikken får jævnligt tilbagemeldinger fra medlemmer, der melder om mindre afhængighed af forskellige nydelsesmidler.

FIT for LIVET har i et afgrænset omfang kvantitativt foretaget en anonym spørgeundersøgelse blandt patienterne.

Patienterne blev spurgt til trangen til søde sager, junkfood, alkohol og rygning. 507 patienter har deltaget i undersøgelsen, hvoraf 64% havde et start-BMI over 30.

En stor del af de overvægtige har et afhængighedslignende forhold til fx søde sager, hvor sukkeret ikke bidrager til mæthedsfornemmelse, men flere kalorier og evt. bivirkninger ved vægttabsmedicin. Erfaringerne fra patienterne styrker tesen om, at vægttabsmedicin har en effekt på afhængighed.

Mindsket trang i de første 5-12 uger

66% af de adspurgte oplevede den mindskede trang inden for de første 5 uger, mens 26% af de adspurgte havde en formindsket trang inden for de første 12 uger.

Uændret trang på især lave doser

Mens nogle oplever en markant reduktion i trangen til nydelsesmidler, bemærker få ingen ændringer i deres trang. Ved uændret trang befandt mange sig på de lave doser, hvilket kan være en mulig indikator for, at der endnu ikke er opnået fuld effekt af medicinen.

5,9% angav, at de ikke oplevede ændringer i trangen til søde sager, og 4,0% rapporterede en uændret trang til junkfood. Disse resultater blev observeret blandt dem, der indtog doser under følgende niveauer:

Dosis/Nydelsesmiddel

0,5 mg

1 mg

1,7 mg

2,4 mg

Søde sager

26,6%

33%

23,3%

16,6%

Junkfood

42,1%

36,8%

15,7%

5,2%

Derudover oplevede mellem 0,5 og 4,1% af andelen, der indtog de pågældende nydelsesmidler, en øget trang.

En mere dybdegående undersøgelse vil imidlertid være nødvendig for præcist at klarlægge bias og omfang ved en formindsket trang til nydelsesmidler hos patienter på vægttabsmedicinen.

Information og vejledning

FIT for LIVET har i forvejen fokus på at informere om og afhjælpe eventuelle bivirkninger, og dette inkluderer nu også en forståelse af, hvordan medicinen kan påvirke trangen til nydelsesmidler. Med baggrund i vores omfattende erfaring fra over 3.700 patientforløb har FIT for LIVET desuden implementeret en tidligere og hyppigere opfølgning end den, der beskrives i Sundhedsstyrelsens præparatanmeldelse af vægttabsmedicinen.

Vores undersøgelse er ikke videnskabelig, men tyder på, at vægttabsmedicinen er meget mere end blot vægttabsmedicin ..

.. hvilket måske giver mening, hvis man forestiller sig,
at hjernens belønningssystemer hænger sammen
og styrer alle typer belønninger…

– Jesper Nygart –

_BUS7228_MitWerk_Jesper_Square

Påvirker belønningscentret i hjernen

Vægttabsmedicinen indeholder det aktive virkningsstof Semaglutid, som efterligner kroppens naturlige tarmhormon, GLP-1. Hormonet sænker blodsukkeret og sulten, så man føler sig hurtigere mæt og dermed indtager færre kalorier.

Foruden at påvirke mæthedsfølelsen ser hormonet også ud til at påvirke belønningscentret i hjernen. Udenlandske erfaringer viser fx en mindsket trang til shopping, euforiserende stoffer og gambling hos nogle patienter. Andre studier har vist, at også trangen til alkohol kan nedsættes hos gnavere og aber, men peger også på at kunne nedsættes hos mennesker.

”Jeg har været ryger, fra jeg var 12 år gammel, og har haft utallige rygestopforsøg med hypnose, akupunktur, nikotinerstatninger, rygestopmedicin, you name it, i de efterfølgende 55 år uden held. Ved hvert rygestopforsøg tog jeg nogle kilo på, men røg stadigvæk."

Nu, i en alder af 67 år, har jeg mit første succesfulde rygestop og uden at være irritabel. Det er kæmpestort for mig, og dertil kommer nedsat indtagelse af vin, 18 kilos vægttab og normalisering af mine kolesteroltal.

– Jesper –