Start nu

Viden om overvægt

Alt om vægttabsmedicin

Over halvdelen af den voksne befolkning i Danmark er overvægtige. Stigningen ses i alle aldersgrupper og både hos mænd og kvinder, men er højere blandt mænd med 54% mod 28% blandt kvinderne. Andelen af svært overvægtige fortsætter med stigende alder.

Få viden om vægttabsmedicin og bliv klogere på overvægt.

Hvad er vægttabsmedicin?

Din trang til at spise formindskes, når du er på vægttabsmedicin, så du nemmere kan tabe dig.

Vægttabsmedicin giver dig en hurtigere mæthedsfornemmelse, så du indtager færre kalorier. Medicinen efterligner kroppens naturlige mæthedshormon, GLP-1, som sender signal til hjernen om, at du er mæt.

Kom i dybden med medicin

Hvad er GLP-1?

GLP-1 er kroppens naturlige mæthedshormon, som frigives, når vi spiser, og maden sendes ned i maven. Vægttabsmedicin er baseret på GLP-1 og efterligner mæthedsvirkningen af hormonet og kaldes for en GLP–1-analog.

Vægttabsmedicinen indeholder dermed en kunstig udgave af kroppens naturlige mæthedshormon GLP-1.

Livsstil og overvægt

Årsagerne til overvægt er flere, for <1% skyldes overvægten forskellige hormonforstyrrelser, men for 99% af de overvægtige er livsstil årsagen.

Overvægten skyldes basalt set, at det gennemsnitlige energiindtag fra kosten gennem en længere periode er højere end det gennemsnitlige energiforbrug.

Imidlertid er årsagen væsentlig mere kompliceret og inkluderer samspil mellem genetiske forhold, hormonelle, psykologiske faktorer inkl. stress, miljøfaktorer og sociale faktorer.

af den voksne befolkning i Danmark var overvægtige i 2021

Hvor effektiv er vægttabsmedicin?

Slankemedicin er ikke tiltænkt som en hurtig løsning, men som et supplement til livsstilsændringer, hvis vægttabet skal være varigt.

Vægttab på 17%

Medicinen bør kombineres med en sund kost og regelmæssig motion. Effekten af vægttabsmedicin varierer fra person til person alt efter individuelle faktorer som startvægt, kostvaner og fysiske aktivitetsniveau.

Studieforsøg har vist vægttab på 17% af startvægten i løbet af 68 uger. Forsøgspersonerne har dog samtidig kombineret medicinen med motion og et reduceret kalorieindtag.

Spørgsmål & svar

Er medicinsk vægttab noget for mig?

Overvægt udgør en betydelig sundhedsrisiko, da den øger sandsynligheden for en række livsstilssygdomme.

Ved medicinsk vægttab hjælper vægttabspræparater dig med at opnå og bevare dit vægttab.

Du kan læse om, hvem der kan få medicinsk vægttab
Her finder du information om vægttabsmedicin

Hvordan indsprøjter jeg medicinen?

Medicinen skal tages som indsprøjtning én gang om ugen. Hver injektions-pen indeholder 4 doser (svarende til 4 ugers forbrug).

Det har ikke nogen væsentlig betydning, om den indsprøjtes morgen, middag eller aften. Såfremt man har bivirkninger som fx kvalme, kan man eventuelt tage medicinen om aften.

De færreste afspritter området forinden injektionen.

Få demonstreret af speciallæge Jesper Nygart, hvordan du injicerer dig selv herunder:

Hvilke bivirkninger har vægttabsmedicin?

Når man starter på vægttabsmedicin kan man opleve forbigående bivirkninger. Der er også en række sjældne bivirkninger. Det er vigtigt at kende til de mulige bivirkninger.

Læs om bivirkninger her

Hvor effektivt er et medicinsk vægttab?

Medicinsk vægttab kan hjælpe dig med at opnå og fastholde vægttab. Ved at kombinere GLP-1 lignende medicin med rådgivning i sund livsstil opnås et 3 gange højere vægttab, end hvis man kun vejledes om sund livsstil. Det viser et anerkendt studie. Et godt mål er 1 kilos vægttab pr. uge.

Det er vigtigt, at det ikke går for hurtigt. Vores mål er netop at hjælpe dig til et vægttab, du kan fastholde. For livet.

Et nyt dansk studie har vist, at vægttabspatienter kunne opretholde deres vægttab et år efter afslutningen af medicineringen, hvis de samtidig dyrkede motion og fik pulsen op i mindst 2 timer om ugen.

Studiet konkluderer, at træning, især styrketræning og bevarelse af muskelmasse, spiller en afgørende rolle i at fastholde vægttabet. Muskelmassen modvirker samtidig, at den tabte vægt primært erstattes af fedt.

Hvad koster medicinen?

Din endelige pris afhænger af den dosis, du skal have. Priserne er ens for de tre laveste doser.

Se, hvad medicinen koster her