Start nu

Spisevaner

Usund mad og vægttabsmedicin

8 ud af 10 personer, der har opnået et vægttab, ender med at tage den vægt på igen, som de har arbejdet så hårdt for at tabe. Det kan være meget frustrerende, og mange bebrejder sig selv. Men der er faktisk en god grund til, at det sker.

Hvad med trangen til usund mad?

Når man taber sig i vægt, tror kroppen, at maden er knap. Det får den til at gå i overlevelsestilstand i et forsøg på at genvinde den vægt, der er tabt. Hormoner fortæller hjernen, at man er sulten og bør spise mere. Og for at gøre det endnu mere udfordrende, bliver ens energiforbrug langsommere, så man faktisk forbrænder færre kalorier. Øget appetit og langsommere energiforbrug gør det helt naturligt svært at fastholde sit vægttab.

Så hvordan virker vægttabsmedicinen?

Vægttabsmedicinen er 94 % lig et hormon, der kaldes en glukagonlignende peptidhæmmer (GLP-1). Det frigives i kroppen, efter man har spist, og dets funktion er at regulere blodsukker og appetit. Det virker i den del af hjernen, der er ansvarlig for, at man føler sig sulten, ved at hjælpe med at kontrollere sult og trangen til usund mad. Med støtte fra vægttabsmedicinen kan man tabe sig – og holde vægten nede.

Tålmodighed og små ændringer

Når man føler sig mindre sulten har man typisk lettere ved at vælge sundere mad og springe de usunde snacks over. I det lange løb kan det blive til sundere vaner generelt. Processen kan være så gradvis, at man ikke bemærker, at det sker. Så det er under alle omstændigheder vigtigt at være tålmodig. For selv små ændringer kan have stor betydning for at udvikle nye spisevaner, der holder.

Hør Jesper Nygart fortælle om medicinsk vægttab

Jesper Nygart er speciallæge i almen medicin og har stiftet FIT for LIVET. Han har selv kæmpet mod overvægt i hele sit voksne liv, indtil han startede på vægttabsmedicin. Her oplevede han hurtigt epokegørende resultater.

Selvom man mister appetitten, er det stadig vigtigt at få tilført den nødvendige mad. For at kroppen kan tabe sig, er det korrekt, at vi skal være i kalorieunderskud, men samtidig skal kroppen stadig have brændstof i form af mad for at kunne tabe sig

– Stine –